Austrálie odmítá krutý byznys s ovcemi

Austrálie odmítá krutý byznys s ovcemi

Zatímco u nás v Evropě se v rámci kampaně STOP přepravě živých zvířat, na které náš spolek spolupracuje s organizací Compassion in World Farming, snažíme zakázat vývoz živých zvířat do zemí mimo EU, v Austrálii slaví velké úspěchy s kampaní, která míří na zákaz transportu živých ovcí. Tento zákaz by měl ušetřit nespočet ovcí od dlouhých a úmorných cest napříč oceánem.

Záběry utrápených oveček na lodích mířících na Blízký východ zaplnily média v Austrálii a po celém světě, což postavilo bohaté společnosti, které z utrpení těchto zvířat profitují, do prekérní situace. Lidé byli zděšeni realitou exportů živých zvířat, australské ulice zaplnili protestující, kteří žádali úplný zákaz exportu živých ovcí, a statisíce lidí začalo kontaktovat politiky s výzvou, aby se zasadili o ukončení této otřesné praktiky. Společenský tlak již nebylo možné nadále ignorovat a v australském parlamentu byl představen návrh zákona, který by navždy ukončil vývoz živých ovcí. To mělo odezvu až v dalekém Izraeli; v říjnu se tam bude projednávat návrh zákona, který by ukončil dovoz všech živých zvířat do země.

Livestock Shipping Services, druhý největší vývozce ovcí na Blízký východ v Austrálii, v červnu oznámil přerušení vývozu ovcí během letních měsíců, tedy těch absolutně nejsmrtelnějších pro tato zvířata. Největší vývozce Emanuel Exports nedávno svou licenci ztratil nadobro. Na začátku září se objevily informace, že dceřiná společnost tohoto vývozce, EMS Rural Exports, také přišla o svou vývozní licenci. Tisíce ovcí tak bylo zachráněno před krutou cestou.

Další příjemnou zprávou je vítězství nad exportem živých zvířat v Indii. Tradičně země vyvážela živá zvířata do Spojených arabských emirátů, kde byly ovce a kozy obětovány během islámského svátku Bakr-Id. Na začátku srpna, pouhých pár dní před plánovanými vývozy, však došlo ke zrušení všech exportů kvůli mohutným protestům Indů.

Je důležité uvědomit si, že za všemi těmito úspěchy stál tlak veřejnosti, před kterým se politici a exportéři samotní nemohli schovat. Inspirujme se Austrálií a nebuďme lhostejní k osudům tisíců hospodářských zvířat, které trpí na dlouhých cestách do zemí mimo EU.


Vytisknout